Insikter

april 24th, 2013

Ett av mina absoluta favoritprogram på tv är ”Uppdrag missbruk”. För dem som inte känner till programmet så kan jag berätta att det handlar om människor med olika beroenden som tror att de är med i en dokumentär om sitt missbruk. Dock följer kameran även deras anhöriga som förbereder en ”intervention” (vad fan heter det på svenska…?) och berättelsen byggs upp från deras barndom och tar upp även bakgrunden till missbruket. Varje program slutar med den här ”interventionen” och i bästa fall tackar personen ja till att åka på avgiftning och behandlingshem. Sist i programmet kommer sedan bara en kort text huruvida personen trillat tillbaka i sitt missbruk eller hållit sig ren.

Jag har många gånger funderat över hur dessa personer gör för att leva med sig själva efter behandlingshemmet. Att komma till insikt om att man i många år har skadat de människor som står en närmast, sina barn, sina föräldrar och i bästa fall en äkta make/maka som valt att stå ut med skiten i alla dessa år, hur man svikit dem gång på gång, stulit, ljugit och manipulerat. Hur förlåter man sig själv? Hur hanterar man skuldkänslorna?

Det här var egentligen en väldigt krokig övergång till det som jag har brottats med den här veckan. Det som tynger mig är insikten att jag själv är en så stor orsak till den dåliga stämningen på jobbet. Det får mig att vilja börja räkna upp ursäkter för att jag sagt det och gjort det eller inte sagt eller gjort det och det. Tänk om jag bara kunde sudda ut de senaste 3 åren och gjort allting annorlunda. Det skulle vara betydligt enklare än att sitta här nu och rannsaka sig själv och dunka huvudet i väggen mentalt.

I slutändan hoppas jag ju ändå på att komma ur det hela lite klokare och framförallt mer medveten om hur jag i framtiden skall kunna undvika samma fälla. Fram tills dess får jag fundera på hur jag skall be om förlåtelse åt alla jag kört över och sårat på vägen till den jag blev och hålla tummarna för att de personerna är mer storsinta än jag är mot mig själv.

”Uppdrag missbruk” sänds i TV 4 fakta på torsdagar kl 22.00. Jepp, det krockar med Revenge, men det är därför man har IPTV med SPIN-funktion…

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu