”Det är väl bara att sluta…”

januari 24th, 2013

Idag fick jag för första gången höra det jag nog har förväntat mig ett tag, nämligen en bekant som säger åt mig; ”Men det är väl inte så svårt, det är väl bara att sluta röka.”

Vad svarar man på det? ”Jaha, kul för dig att du upplevde det så, grattis!” var väl det svar som väntades, men mitt svar blev ”Fy fan vad jag hatar såna där kommentarer”. Turligt nog för den personen så har hen ju faktiskt varit rökare, skulle en som aldrig nyttjat någon form av nikotinprodukter säga det åt mig så skulle jag med ganska stor sannolikhet helt enkelt och oberört klösa ögonen ur personen.

I den bästa av världar så skulle väl jag också vilja kunna låta bli att röka, sådär helt apropå bara, mitt i allt, men för mig är det faktiskt (tyvärr) en jävligt BIG DEAL!

Hur kan jag säga så, utan att ha varit ens 12 timmar utan cigaretter ännu? Tja, det faktum att jag har ett ganska kraftigt nikotinberoende säger mig att det inte kommer att bli någon dans på rosor dom första dagarna. Det har hänt någon enstaka gång under dessa år att jag har varit helt utan cigaretter och jag kan säga er att jag inte har de minsta betänkligheter om att leta igenom alla husets askkoppar i jakt på tillräckligt långa fimpar att suga det sista ur. Har jag cigaretter men ingen eld så finns det alltid en lösning, t.ex går det alldeles utmärkt att tända cig med grill-läget på i ugnen. 9 timmars flygresa? Enkelt! Jag snusar som en …vad nu sen den snusande motsvarigheten till borstbindare är… Lunginflammation och inskriven på sjukhuset? Inga bekymmer, dropp-påsen på stativ och så rasslar jag iväg ut. Stoppa mig om ni hinner! Baksmällan från helvetet? Äh, kom igen, det är ju enkelt att spy och röka mer eller mindre samtidigt…

Nu finns det ju helt säkert en hel drös med människor som har rökt mer och längre och bara lagt av, men ovanstående faktum sammantaget med att jag aldrig någonsin ens försökt att sluta säger mig att jag inte har den blekaste aning om vad jag ger mig in på. Eftersom jag är rätt ironisk och cynisk och mitt glas brukar vara halvtomt istället för halvfullt så förutsätter jag istället att det kommer att bli mitt alldeles egna helvete på jorden så  jag väljer att slå på stora trumman och faktiskt göra en SÅ BIG DEAL av det som det bara är möjligt. Om jag roar, äcklar, inspirerar någon på köpet så bjussar jag på den!

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu