Början på slutet.

januari 17th, 2013

Ja, då sitter jag här och har tagit det kanske största och viktigaste beslutet i mitt liv.

Som för de flesta som har rökt ett tag så har tankarna på att sluta funnits även hos mig. Dock har jag aldrig ens försökt. Varför skulle jag? Jag har inga hälsoproblem, pengar till cigaretter finns alltid och framför allt så är det ju så fantastiskt gott att röka. Ibland. Ganska ofta. Nästan jämt.

Nu har då min arbetsplats dragit igång en sluta-röka-kampanj och bestämt att företaget skall bli rökfritt 1/1 2014, så jag har fått en gyllene chans att haka på ett tåg med allt vad det innebär av personlig coaching, hjälpmedel och gruppstöd. Det började viskas om det här redan i september då jag just kommit tillbaka från semestern och jag trodde att allt skulle köra igång inom en månad, max två, så jag började röka mer än tidigare. ”Jag ska ju ändå just sluta”. Månaderna gick och inget hände förrän i onsdags då vi hade en, för rökarna, obligatorisk föreläsning med en erkänd mental tränare /företagscoach. Eftersom det gått såpass lång tid sen det började surras om det här så hade jag fått god tid på mig att fundera på om jag alls ville sluta och kommit fram till att det skulle vara stenkorkat att inte ens försöka. Vi fick rådet att fundera ut en positiv orsak med att sluta, något vi vill uppnå genom att göra det och detta är vad jag har kommit fram till så här långt:

Jag har rökt varje dag de senaste 27 åren och jag suger för närvarande i mig ett paket (minst) per dag. Det innebär att jag ägnar en hel del av min tid till att röka, låt oss säga 20×5 minuter per dag. Den tiden jag inte ägnar åt att röka går till en del åt att fundera på när jag kan röka nästa gång. Galet? Jepp! Jag kan inte åka hemifrån utan att räkna över hur länge jag kommer att vara borta dvs hur mycket cigaretter bör det finnas kvar i paketet. Räcker dom? Skall jag ta ett extra paket med? Kan jag köpa cigaretter någonstans på vägen? Galet? Jepp! Jag är alltid i tid till möten, bio, restaurangbesök, för jag har ju räknat in 10 minuter för att röka innan jag år in. Okej, det är kanske en positiv sida, att vara i tid, men ändå. Galet? Jepp! Mina cigaretter är med mig och styr mig dygnet runt. Min orsak till att sluta är således FRIHET och mer tid.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu